Bookmark and Share

Årets Fynske Jazzmusiker

Skrevet af Poul Erik Andersen / Foto: Michael M. Carlsen
05-12-2011 16:19

Med trompet og
elektronisk dubstep

Med kåringen søndag den 4. december på Jazzhus Dexter af trompetisten Lars Vissing som Årets Fynske Jazzmusiker 2011 har FFJ-Jazz denne gang bevæget sig ind i den elektroniske verden. Ikke sådan at forstå, at Lars Vissing ikke mere spiller trompet. Det gør han skam primært stadig og i sædvanlig i fin stil, men han er også en foregangsmændene og dansk pioner, når det gælder den ret specielle genre, der handler om at fungere som DJ i et bigband og kaste noget sampling og nogle elektroniske beats ind i foretagendet.

Da DR Big Bandet i januar i år satte både fokus og strøm på værker af den hedengangne amerikanske saxofonist Sahib Shihab, var det Lars Vissing, som boltrede sig med sit elektroniske kram under pseudonymet DJ Brilliant Corner (Brilliant Corners – titlen på Thelonious Munk’s 1957 album), hvilket ifølge BerlingskeTidendes musikanmelder Kjeld Frandsen ”føre til rock’n’roll agtige tilstande, hvor meget blev overladt til elektronikken og rytmesektionen.”

Det er dog primært i det fynske professionelle Tip Toe Big Band, Lars Vissing slår sine folder som både trompetist og elektronisk mirakelmager og komponist. Her står han sammen med basunisten og arrangøren John Kristensen bag et musikalsk grænseoverskridende projekt, hvor bigband-lyden møder den elektroniske dubstep med fokus på meget dyb bas, hihats, lilletromme og elektroniske trommer helt fremme i lydbilledet, ofte tilsat rumklang, og som blandet op med orkestrets mange blæsere giver en helt fabelagtig lyd og et noget anderledes musikalsk univers.

Stor og alsidig karriere

Nu 43-årige Lars Vissings musikalske karriere kan bedst betegnes som stor og alsidig. Fik sin første trompet som niårig og startede samme år i Horsens-garden, hvor han modtog undervisning og spillede i seks år. Hefter fulgte senere to år på MGK (Musikalsk Grundkusus) og umiddelbart efter i 1989 optagelse på Rytmisk Musikkonservatorium i København. Afsluttede de sidste to år af uddannelsen på New School i New York.

Efter endt uddannelse mødte Lars Vissing i 1995 trommeslageren og jazzkomponisten Thomas Blachman (X Faktor), som han i to år turnerede og indspillede plader med. Dette møde blev i øvrigt starten på Lars Vissings senere elektroniske karriere.

Herefter er det gået slag i slag i mange forskellige sammenhænge. Lars Vissing var således i 1998 medstifter af Superstar-studiet på Vesterbro, hvor han bl.a. har arbejdet sammen med Peter A.G., Nana Lyders, Master Fatman, Liv Lykke, The Gypsies og mange flere.

Men Lars Vissing skulle videre, så i 2003 grundlagde hans sammen med DJ Wunderbaum det jazzelektroniske Projekt ”POVO”. Deres første udspil med clubbing jazz, som dubstep er baseret på, blev så godt modtaget, at deres efterfølgende album solgte 10.000 eksemplarer i Europa og USA. Herefter fra 2004-2007 turnerede og indspillede Lars Vissing med det tyske kultfænomen, electronica bandet ”Senior coconut”.

Beach Boys og Caroline Henderson

Lars Vissing har siden da spillet på Århus Teater, musical’en Beach Boys i 2010, og siden 2008 turneret og indspillet med Caroline Henderson, et samarbejde, som også fortsætter i 2012.

Har ligeledes indspillet og turneret med Hanne Boel, Sanne Salomonsen, Ib Glindeman, DR Big Band og selvfølgelig Tip Toe Big Band og mange, mange flere. Listen er alenlang.

I 2012 er Lars Vissing kalender fuldt booket op i året to første måneder. Her spiller han med i ”Jazz Love and Henderson” på Østre Gasværk, hvor de i løbet af januar og februar giver 31 koncerter.

Altid kunstnerisk valg

Prisoverrækkelsen fandt sted for fulde huse på Jazzhus Dexter i forbindelse med Tip Toe Big Bands julekoncert, og traditionen tro var det tidligere års modtager prisen som Årets Fynske Jazzmusiker, bassisten Richard Andersson, som præsenterede dette års prismodtager.

Richard Andersson fortalte indledningsvis, at prisen som Årets Fynske Jazzmusiker for ham havde haft den store betydning, at det havde gjort det meget nemmere for ham som ung musiker at få lov til at spille sin musik rundt omkring og nævnte, at han tidligere havde været i kontakt med Lars Vissing med henblik på et CD-projekt. Det var imidlertid ikke blevet til noget, da ingen af musikerne havde været i stand til at finde fælles datoer, hvor de alle kunne deltage. Til gengæld fandt dette års og sidste prismodtager på stedet frem til en dato i februar, hvor de kunne afholde en koncert sammen. Her på den fynske jazzportal følger vi selvfølgelig projektet og vender tilbage med information om tid og sted.

I sin begrundelse for kåringen af Lars Vissing som modtager af prisen som Årets Fynske Jazzmusiker fremhævede formanden for FFJ-Jazz, Foreningen Af Fynske Jazzmusikere, Niels Christian Resting, at Lars Vissing og med god grund af pressen allerede er blevet udråbt som et uomtvisteligt stortalent, der altid træffer et kunstnerisk valg, og som på den ene side er i stand til at udtrykke sig både lyrisk og følsomt og eksklusivt, og som på den anden side også er næsten skræmmende i sin gennemtænkte råstyrke og altid super musikalsk.

Koncert under Odense Sommerjazz

Udover det traditionelle diplom, blomsterbuketten og en check på 3.000 kr. modtog Lars Vissing også et lidt anderledes gavekort til Odense Sommerjazz 2012. Nemlig et gavekort, der gav ham adgang til at samle et orkester og afholde en koncert som en del af sommerjazzens program. Lars Vissing erklærede på stedet, at der i så fald ville blive tale om en funky koncert med kul på.

Arrangementet blev afsluttet med en trompetkoncert, hvor Lars Vissing som solist til fulde demonstrerede både sit lyriske temperament og musikalske råstyrke.

Og i øvrigt var julekoncerten med Tip Toe Big Band som sædvanlig en både stor og humørfyldt oplevelse. Der er virkelig lyd i det band!

 


Kategori: FFJ-JAZZ

Kommentarer

  • #1
  • Stort tillykke Lars
    04-01-2012 09:42
    Hej Lars.
    Stort tillykke fra Morbror


1 

Skriv en kommentar

FFJ-JAZZ | Lahnsgade 28, 5000 Odense C - Danmark