Bookmark and Share

Han fik stjernerne til Odense

Skrevet af Poul Erik Andersen / Foto: Michael M. Carlsen
07-07-2011 15:27

Han fik i 1970’erne datidens store jazzstjerner til byen og skabte dermed også grundlag for det frodige jazzmiljø, der den dag i dag trives i ikke blot Odense, men generelt på Fyn.

Navnet er Poul Jørgensen og omdrejningspunktet er selvfølgelig Jazzhus Sophus Ferdinand, der i sin tid lå på hjørnet af Kongensgade og Vestre Stationsvej i en i øvrigt historisk bygning, der nu er revet ned.

Da adjunkt Strøm i 1868 byggede Odenses første herskabsvilla netop her på hjørnet af Kongensgade og Vestre Stationsvej, var jazz et totalt ukendt begreb. Villaen lå dengang på det nærmeste ude på landet og blev hurtigt efterfulgt af andre vestpå langs Vestre Stationsvej. Området kom dengang i folkemunde slet og ret til at hedde villakvarteret.

Alle disse villaer er nu revet ned inklusive adjunkt Strøms villa, der som en af de sidste blev jævnet med jorden, da Sophus Ferdinand lukkede og slukkede i 1986.

Men forinden var der gået 12 forrygende jazzår startende i 1974, hvor Poul Jørgensen overtog villaen, hvor der indtil da havde været et værtshus ved navn Vin og Ølgod. Og Poul Jørgensen havde en plan. Han ville have jazz til byen. Ny jazz. De sidste nye hornhyl fra Amerika skulle ikke blot strande i København. De skulle også lige omkring og vende Odense.

Og det kom de. Rækken af datidens internationale stjerner, der gav koncert på Sophus Ferdinand, er alenlang og omhandler bl.a. navne som Richard Boone og Benny Waters. For slet ikke at tale om Stan Getz, Dizzy Gillespie og Thad Jones / Mell Lewis Jazz Orchestra, eller for den sags skyld den garvede New Orleans trompetist, Wild Bill Davidson. Også Benny Waters var inde og runde hjørnet af Kongensgade og Vestre Stationsvej, og det samme var Mingus Dynastry, en kvintet, som Charles Mingus enke, Sue Mingus, oprettede efter bassistens død i 1979.

De nye navne på den danske jazzscene dukkede også op, som f.eks. Kai Winding og Erik Moseholm. Sidstnævnte var i øvrigt med til at fejre Poul Jørgensen, da han på den nyåbnede Pianobar i Kongensgade under Odense Sommerjazz 2011 den 3/7 holdt 50 jubilæum som koncertarrangør.

Også for de lokale orkestre var der gang i den på Sophus Ferdinand. Når der af økonomiske eller andre grunde ikke var mulighed for at få de tunge drenge med Grammy’er og diverse andre udmærkelser i rygsækken hentet til Odense, afholdt Poul Jørgensen f.eks. maratonkoncerter, hvor han skrabede alt, hvad der kunne krybe og gå af amatørorkestre i Odense sammen til at afløse hinanden i næsten døgnlange koncerter.

Med i billedet hører også, at hele Odenses husorkester, Odensebanden,, der blev stiftet i 1984, afholdt sin debutkoncert på Sophus Ferdinand den 30. november samme år. Forinden havde bandens medlemmer også i mange andre sammenhænge tit og ofte spillet jazzværtshuset.

Byens suverænt bedste spillested, og ifølge rygtet i øvrigt også byens suverænt bedste scorested, levede og åndede i desværre kun 12 år. Når man i dag spørger Poul Jørgensen, hvad det var, der dengang drev ham, falder svaret promte:

-Der var kun den traditionelle jazz i byen. Jazzens bredde var slet ikke repræsenteret, og der skete så meget, det hele udviklede sig, og det ville jeg have med.

Og hele denne udvikling fik han med, Poul Jørgensen. Både i Sophus Ferdinand-tiden og ikke mindst i årene efter som koncertarrangør. Som han selv forklarer det, så gælder det hele tiden om at finde ud af, hvad der sker rundt omkring og være åben over for alle genre.

- Der er fremtid i det hele, pointerer han og tilføjer:

- For alle kommer jo tilbage til rødderne!

Og når det er sagt, så er historien om Poul Jørgensen og Jazzhus Sophus Ferdinand så stor og så lang og så omfattende, at der nu er ved at blive skrevet en bog om de 12 år, hvor Poul Jørgensen på sit jazzværtshus revolutionerede det odenseanske jazzliv.

Men her slutter historien ikke, for så er der også de mange år efter Sophus Ferdinand, hvor Poul Jørgensen med sikker hånd fortsatte sit virke som koncertarrangør. Således også til næste år, hvor der står Odense Sommerjazz 2012 på programmet.


Kategori: FFJ-JAZZ

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til dette indlæg

Skriv en kommentar

FFJ-JAZZ | Lahnsgade 28, 5000 Odense C - Danmark