Bookmark and Share

Årets Fynske Jazzmusiker 2015

24-02-2016 11:52

Populært valg: Polsk saxofonist kåret som Årets Fynske Jazzmusiker 2016

Skrevet af Poul Erik Andersen

Der var som sædvanlig fulde huse på Dexter og høj stemning med et forrygende swingende Tip Toe Bigband, da FFJ, Foreningen af Fynske Jazzmusikere, søndag den 21. februar kårede Årets Fynske Jazzmusiker.

Det blev den kun 23-årige polske saxofonist og
konservatoriestuderende, Marek Konarski, 

der løb med titlen.

Internationalt niveau

Alene publikums reaktioner og bragende bifald demonstrerede, at der her var tale om et populært valg, og det skortede da heller ikke på lovordene, da formanden for FFJ, Niels Christian Resting, i forbindelse med prisoverrækkelsen citerede udpluk fra komiteens medlemmer for netop Marek Konarski som Årets Fynske Jazzmusiker 2016:

"Han er superaktiv på alle jams og spiller virkelig godt. Vi taler om internationalt niveau. Ja, han er kandidatstudeende nu, men er usædvanlig talentfuld," begrundede et af komitémedlemmerne, medens en anden fastslog, at:

"Han er den mest talentfulde saxofonist, jeg har hørt på Fyn og en af de bedst spillende musikere, der nogensinde har gået på konservatoriet."

Så kan det vist ikke siges tydeligere.

Blomster og guldregn plus eget band

Efter alle disse lovord var det en dybt rørt Marek Konarski, der i forbindelse med prisoverrækkelsen modtog blomster og en guldregn i form af en check på 3.000 kroner fra FFJ plus en check på 5.000 kroner og en flaske champagne fra Dexter.

Der til kommer så det traditionelle diplom og ikke mindst vigtigt: Et gavekort, der giver prismodtageren mulighed for at samle sit eget drømmeband til en koncert under sommerens musikfestival i Odense.

Det viste sig, at Mark havde trænet forud for prisoverrækkelsen og lært at sige "Tusind tak" på dansk og fortalte så i øvrigt på engelsk blandt andet, at han dedikerer prisen til sin kæreste i Polen.

Efter prisoverrækkelsen var Marek, som traditionen byder, solist i et nummer med Tip Toe'erne.

I øvrigt er det ikke første gang, en polsk musiker bliver kåret som Årets Fynske Jazzmusiker. I 2012 modtog således trompetisten Thomasz Dabrowski prisen.

Kom til Odense i 2011

Marek Konarskis musikalske karriere startede som 11-årig på blokfløjte i den polske by Gôrzow Wielkoppolski, hvor hans lærer opfordrede ham til for alvor at dyrke sit musikalske talent.

Det medførte, at Marek for alvor begyndte at dyrke musikken. Skiftede til saxofon og spillede i teenager årene i march- og bryllupsbands og startede som 15-årig på musikkonservatoriet i Warszawa, hvor han gennemførte uddannelsen på rekordtid, hvor han straks efter som 19-årig rykkede teltpælene op og flyttede til Odense og startede på musikkonservatoriet her.

Det ændrede mit liv

For Marek var det noget af et kulturchok at starte på konservatoriet i Odense.

"Det ændrede mit liv," fortæller han til Fyens Stiftstidende, "Kulturerne og vanerne er så forskellige. I Polen arbejder man ud fra, at læreren altid har ret og er en stor autoritet. Derfor forventede jeg noget lignende, da jeg begyndte på musikkonservatoriet i Odense," forklarer Marek Konarski og fortsætter:

"Men læreren begyndte første time med at sige: "Spil for mig", og bagefter snakkede vi en halv time om, hvad jeg gerne ville. Det er virkelig fedt."

I interviewet i Fyens Stiftstidende fortæller Marek også, at han "gerne vil spille koncerter over hele verden og invitere musikere med."

Og det får Marek nu chancen for. I hvert fald i Odense efter at FFJ, Foreningen af Fynske Jazzmusikere, nu har kåret ham som Årets Fynske Jazzmusiker.


Kategori: FFJ-JAZZ

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til dette indlæg

Skriv en kommentar

FFJ-JAZZ | Lahnsgade 28, 5000 Odense C - Danmark